diumenge, 10 de novembre del 2013

LA CIÈNCIA ÉS PER TOTHOM.


Què tenen en comú la ciència i el joc? El neurocientífic Beau Lotto pensa que totes les persones (inclosos els nens) han de participar en la ciència i, mitjançant el descobriment, canviar les percepcions. L'acompanya Amy O'Toole, de 12 anys d'edat, qui juntament amb 25 dels seus companys de classe, va publicar el primer article conjunt redactat per escolars, sobre el Projecte Abelles de Blackawton. Comença així: "Hi havia una vegada ...."

La revista Biology Letters, publicada per The Royal Society del Regne Unit, va rebre a finals de 2010 un manuscrit que recollia una investigació sobre el reconeixement visual de patrons de color del Bombus terrestris, un dels borinots més abundants a Europa. Tot i que era un article una mica atípic, va superar sense més problemes el filtre dels revisors, ja que feia una indubtable aportació en aquest camp de la biologia, a més de per les seves imprescindibles originalitat i rigor científics. Finalment, el treball va ser publicat en l'edició en línia de la revista .

El biòleg evolucionista Brian Charlesworth , director de Biology letters i membre de la Royal Society, era conscient que el treball que publicava la seva revista tenia el valor d'una primícia i representava una fita científica. Per primera vegada, els autors d'un treball de recerca eren nens d'edat escolar. Guiats pels seus professors i per un científic professional, havien estat capaços de concebre un experiment, realitzar-lo i escriure el corresponent article científic detallant els resultats.




Subtitulat en castellà


"Vam descobrir que els borinots poden utilitzar una combinació de color i relacions espacials per decidir el color de la flor de la qual s'alimenten. També vam descobrir que la ciència és cool i divertida perquè pots fer coses que ningú ha fet abans", anoten en l'article els nens de Blackawton com el principal troballa de la seva recerca.


I aquí teniu l'article que es va publicar a "Biology Letters"...



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada