dimecres, 25 de maig del 2011

ESTADÍSTIQUES AL BLOC...

Els blocs de Blogger han incorporat la funció d'estadístiques. Esta força bé perquè t'informa de les persones que han visitat el bloc i el país de procedència.

Així que ja tenim visitants d'Espanya, Alemania, Estats Units, Taiwan, Brasil i Rumania.


Benvinguts i benvingudes!!!

dimarts, 24 de maig del 2011

BANC DE RECORDS

Més de 100 milions de persones podrien perdre els seus records abans de l'any 2050. L'Alzheimer és un lladre de records que d'amagat es va apoderant dels records de la gent.


 El "Banco de Recuerdos" és un espai on la gent deixa els seus records. Aneu a la web, obriu un calaix que estigui buit i deixeu el vostre record. Podeu escriure un text, deixar una foto o un vídeo... 

Cliqueu a dins de qualsevol imatge per enllaçar a la pàgina


Proposta didàctica:

  • L'alumnat de 6è poden deixar un record del seu pas per l'escola.
  • L'alumnat de Cicle Inicial poden deixar un record de quan eren més petits.
 

ESOS LOCOS QUE ENSEÑAN...

Extret del bloc "Historias de un maestro cualquiera":


Me he permitido el atrevimiento de hacer una humilde adaptación del texto "Esos locos que corren" del escritor uruguayo Marciano Durán, enfocándolo a la enseñanza. Ahí os lo dejo:

Esos locos que enseñan. Yo los conozco. Los he visto muchas veces. Son raros. Algunos salen temprano a la mañana y están en el cole una hora antes, otros recorren todos los días más de 100Km de ida y otros tantos de vuelta. Están locos.

En verano les dan vacaciones, pero no desconectan del todo, piensan en sus clases, preparan tareas para el curso siguiente. En invierno hablan mucho, siempre llevan caramelos de miel y limón en los bolsillos, otros con una botella de agua a su lado. Su garganta siempre está dolorida, pero siguen enseñando, a veces fuerzan su voz, pero siguen transmitiendo sus conocimientos con cariño e ilusión.

Yo los he visto, no están bien de la cabeza. Salen de excursión con sus alumnos y se encargan de gestionar autorizaciones, recogida de dinero y responsabilidad extra.

Qué será de ellos. Por la noche sueñan con el colegio, se les aparecen planetas, ecosistemas y personajes históricos.He escuchado que llegan cargados con cuadernillos y exámenes, que han corregido la tarde antes en su casa.

Son mujeres y hombres, casados, solteros,...de diferentes edades, pero a todos les apasiona su trabajo, ver crecer a sus alumnos, ayudarlos y conseguir de ellos ciudadanos competentes.

Los he visto muchas veces. Están mal de la cabeza.Algunos dicen de ellos que viven muy bien, pero les han recortado el sueldo y siguen trabajando incluso más que antes, algunos no miran ni su nómina porque su pasión por la enseñanza los hace ciegos a pensar en el cobro. Disfrutan con lo que hacen, aunque haya padres que los discutan y les quiten autoridad, ellos siguen para adelante.

Están mal; por las tardes quedan para hacer cursos de formación y no les importa perder tiempo de su ocio para reciclarse.

Dicen que son autocríticos y que hacen balance de sus experiencias educativas, que se frustran cuando no salen las cosas, que se alegran cuando sus alumnos avanzan.

Están mal de la cabeza, yo los he visto. Dicen de algunos que fueron muy importantes, que siempre tienen palabras de aliento;dicen que son MAESTROS y que se sienten MUY ORGULLOSOS DE SERLO.


dijous, 19 de maig del 2011

MI HERMANITO DE LA LUNA

Frédéric Philibert és el pare d'un nen autista i per això ha realitzat aquest inoblidable dibuix animat de cinc minuts de durada que ens explica les impressions d'una nena sobre la seva germanet autista. La nena intenta explicar-nos amb el seu llenguatge senzill per què el seu germanet és diferent als altres nens i ens comenta com ho viu.



Video en francès. Subtitulat en castellà.


EL VIAJE DE MARÍA

Miguel Gallardo ja ens ha obsequiat amb la preciosa història gràfica de "Maria i jo" i el seu corresponent documental recentment estrenat a la televisió. Ara, juntament amb la Fundació Orange torna a parlar en primera persona per explicar coses de Maria, la seva filla, a través d'un vídeo molt especial.

En aquest curtmetratge ens explica en to distès i molt proper alguns aspectes quotidians dels Trastorns de l'espectre autista. Comença narrant alguns senyals que els van provocar alerta i els van fer sospitar que alguna cosa passava per desgranar després algunes de les conductes i necessitats de Maria per a manejar-se en el dia a dia i en les situacions tant quotidianes com extraordinàries.

Gallardo és capaç de transmetre moltes idees d'una forma molt clara i visual i el resultat és veritablement espectacular. No podeu deixar de veure aquest preciós vídeo ... sens dubte val la pena, i no només pel seu contingut i pel seu disseny sinó també per l'optimisme que transmet.
Extret del bloc: AULAUTISTA'S WEBLOG



Per a més informació:

- "MARÍA Y YO" (Wikipedia). Informació sobre la pel·lícula basada en el còmic "María y yo".

- Tràiler de la pel·lícula:


POR CUATRO ESQUINITAS DE NADA

"Cuadradito" juga amb els seus amics que són "redonditos". Són tots diferents: "redonditos" roses, grocs, taronges, blancs, negres, taronja claret, amb un cercle dibuixat dins, també de diferents colors, com "cuadradito", que és blau i porta un quadradet dibuixant el seu perfil interior, de color ... taronja. Tot va fins que han d'entrar a la casa gran, la porta és rodona. Tots entren.

Tots? No. "Cuadradito" no pot. No pot entrar per quatre cantonades de res. A primera vista, sembla que li sobrin. Ell s'esforça: es dobla, es contrau, s'intenta autoconvèncer ... sóc rodó, sóc rodó, però res... Ell és quadradet. Es plantegen fins i tot tallar-li les cantonades. Ai! Però no.

Al final els "redonditos" es reuneixen i volent, volent, troben una solució. La raó i la solució. Quin serà? Està al final del llibre, és clar, i és sorprenent. De veritat.

Extret del bloc: "Biblioteca de los Elefantes".

EL CAZO DE LORENZO

"Amb paraules simples i unes il.lustracions tendres i divertides, l'autora recrea el dia a dia d'un nen diferent: les seves dificultats, les seves qualitats, els obstacles que ha d'afrontar ...
El pot de Lorenzo omple un buit, commou el lector, sigui quina sigui la seva edat. Però el que més crida l'atenció és la senzillesa del dibuix i del concepte.
A partir de 6 anys.

  • Un conte metafòric per parlar de les diferències als més petits.
  • La superació d'un nen amb dificultats per suportar el dia a dia.
  • Llibre recomanat per FEAPS."



Música: BSO "Up"

dimarts, 17 de maig del 2011

ATRAPATS EN SÈPIA

L'escola Collaso i Gil de Ciutat Vella de Barcelona, aquest curs ha fet el seu 75è aniversari i els nens i nenes de l'escola han fet un projecte molt maco. Es van proposar investigar la història de l'escola amb documents, fotografies, documentals, llibres, entrevistes... A partir d'una WEBGIMCANA van realitzar tot el treball que ha representat pels alumnes fer com un viatge al passat. Han utilitzat línies del temps (Dipity), han fet Power Points ("Com hem fet el vídeo...) i l'han penjat al Slideshare... I el treball final era fer un vídeo. Una gran feina!!



TAULA RESUM DELS RECURSOS 2.0


Cliqueu dins de la imatge per enllaçar a la pàgina web

Una pàgina útil per tenir a l'abast els recursos 2.0 més utlitzats a la xarxa. Alguns d'aquests recursos han anat apareixent en aquest butlletí i els teniu al bloc GALITIC (Voki, ISSUU, MyStudiyo... D'altres, com Slideshare o Authorstream els teniu com a recursos a la pestanya de Mestres del bloc de l'escola.

FLASHCARDS


Tres pàgines on trobareu un munt de targetes (flashcards) i recursos per imprimir.


Al primer trobareu un mica de tot, al segon està dedicat a l'àrea d'anglès i el tercer és per nens.


LLIÇONS I EXERCICIS D'ORTOGRAFIA


Cliqueu dins de la imatge per enllaçar a la pàgina.

Lliçons i exercicis d'ortografia, alfabet, síl·labes i diftongs, apostrofació i contracció, guionet, vocals, accentuació, dièresi, consonants...

A la part de l'esquerra tindreu les lliçons i a la dreta les activitats, jocs, dictats i exercicis de repàs.

Al final de la pàgina trobareu els enllaços a la fonètica, la gramàtica i la morfologia:


dilluns, 16 de maig del 2011

UN PUNT BLAU PÀL·LID



Text: Carl Sagan (Wikipedia)
Animació: Adam Winnik.
Música: "You're so cool" (Hans Zimmer).



Animació a partir d'un text de Carl Sagan, popular astrònom i divulgador científic i creador de la mítica sèrie "Cosmos". Sagan va escriure el llibre "Pale Blue Dot" ("Un punt blau pàl·lid") a partir d'una fotografia pressa per la nau espacial Voyager I a 6.000 milions de quilòmetres de distància i fa una reflexió de tot el que pot arribar a passar en un planeta com el nostre, que és un insignificant "punt blau pàl·lid" dins de l'univers. Molt recomanable per treballar-ho a Cicle Superior. Està en anglès i subtitulat al castellà.

Podeu buscar el llibre del que està extret el text a Pale Blue Dot: A Vision of the Human Future in Space.
 
Descarregueu aquí el text de l'animació (extret del bloc d'ACTILUDIS):
 
 

NARRADORS D'HISTÒRIES. SOOPBOOK.

SOOPBOOK és una forma diferent de crear llibres a la xarxa. L'entorn que utilitzarem és una modificació de l'escriptori dels blocs de WORDPRESS, però en comptes de crear articles el que farem serà crear llibres i capítols. Al llibre també es poden afegir fotos (com la portada), videos, arxius de so...

Cliqueu dins de la imatge per enllaçar a SoopBook.


Un exemple de com utilitzar aquesta aplicació ho trobem al bloc "CONSTRUYENDO NUESTROS SUEÑOS" i a l'apartat "pequeños escritores".
 
 Cliqueu dins de la imatge per llegir els contes fets amb SOOPBOOK.

Si cliqueu dins de la imatge enllaçareu a la pàgina on els nens i nenes d'aquesta escola han fet uns contes rotatius utilitzant SOOPBOOK. El resultat és molt maco.

APP EDUC@CONTIC

Estem d'enhorabona!! Un dels millors blocs educatius d'Espanya ja té aplicació pels Smartphones, tant d'Apple (Iphone) com pel sistema Android. Només heu d'entrar a l'AppStore o la Market Store, buscar l'aplicació i descarregar-la. "Educ@conTic" ofereix un munt de recursos, articles, propostes, forums de mestr@s... En definitiva, un bon lloc per visitar.

 

IMAGECHEF - LETTERJAMES

Amb IMAGECHEF i LETTERJAMES podreu fer montatges de fotos, videos o animacions a partir d'un text. La imatge que veieu a sota l'hem fer amb LetterJames, però el resultat és el mateix.


LA CASA EN PETITS CUBS


Vist al bloc de Klimtbalan:

"La mansion de Petit Cubes es el corto animado, merecido ganador en mi opinión, de la estatuilla dorada 2009. Aunque elaborado digitalmente, su autor utiliza el formato 2D para hacerlo parecer un dibujo tradicional de esos que parece se van extinguiendo y que tanta ternura nos transmiten. Será porque nos transportan a nuestra infancia.
La trama que encierra Petit Cubes, nos muestra una metáfora visual sobre los desastres naturales provocados por el calentamiento global y de cómo el hombre se aferra a la vida y a sus raíces elevándose cada vez más, construyendo una y otra vez más alta su morada y llevándose consigo todas sus pertenencias emocionales y todo aquello a lo que se aferra.



La casualidad hace que tenga que volver a sus antiguas vivencias y a modo de magníficas instantáneas hace un repaso por su vida, pero con una mirada feliz, repasando en su memoria las escenas que formaron lo que es ahora su existencia. Sin dramatismos. Así lo veo yo. Se mantiene en pie y sigue adelante ante las adversidades que le proporciona la vida y se queda con las pequeñas cosas de las que es aún capaz de disfrutar.
Su título “la casa de los cubos” me sugiere que la vida es un juego compuesto de distintas piezas, cada una de ellas rellenas de acontecimientos, de momentos con fecha de caducidad. Cuando esto ocurre cambiamos al siguiente cubo, eso sí, dejando vacío el anterior y llevándonos al nuevo los avatares que nos sirvan para el juego que acabamos de empezar."



 Crec que són unes paraules encertadíssimes... I ara el vídeo:


SOBRE LES TIC...

dilluns, 9 de maig del 2011

JOCS PEL CERVELL


Cliqueu dins de la imatge per enllaçar a la pàgina web

Cazaminas, Mahjongg, Dames, Escacs, Memorys, Sudokus... Aquí trobareu un munt de jocs per estar entretinguts i per mantenir el cervell en actiu. De ben segur que us estareu hores jugant. Molt recomanable per la canalla.

BEETHOVEN I MAMBO?

En aquest video podeu veure una curiosa i original forma de barrejar la "Simfonia Nº 5" de Beethoven i el Mambo Nº 5. Encara que pugui semblar que impossible, la barreja surt força bona.

SKETCHCRAWL


Cliqueu dins de la imatge per enllaçar al bloc.

 Val... Aquesta paraulota tan lletja no invita a fer res didàcticament. Si ho traduïm literalment vol dir "arrosegar un dibuix". De fet, és una modalitat artística que s'està posant molt de moda. Es tracta de pintar o dibuixar escenes de la vida quotidiana. Normalment es realitza en petites llibretetes de paper gruixut. És una trobada de persones a qui els agrada dibuixar i que decideixen fer una marató d’apunts en un lloc determinat.

Un dels blocs que més m'han agradat és la de "Barcelona's Sketchcrawl". Com podeu veure als dibuixos de sota, cada artista té la seva tècnica: uns són només a llapis, uns altres en color, amb llapis de colors o tempera, amb retolador...




Havia pensat en com aplicar aquesta forma de treballar sobretot al Cicle Superior de Primària. Pels alumnes no deu ser gaire fàcil dibuixar o pintar allò que estan veient, perquè els detalls, de vegades, passen tan ràpid que no ho poden dibuixar. Però i si els hi deixem les càmeres per a què facin fotos de la vida que els envolta? Una vegada descarregades podran escollir la foto que més els hi agradi i dibuixar-ho en paper. Després es podria penjar al bloc (foto i dibuix).

Bé. De moment és només una idea que jo ara no puc aplicar. Si algú s'anima que m'ho faci saber.

RECURSOS DE "PROMETHEAN PLANET"

Les PDI's de "Promethean Planet" s'estan introduïnt amb molta força en algunes Comunitats Autònomes, com ara Andalusia. El seu software "ActivInspire" és molt intuitiu i amb una barra de eines molt fàcil d'utilitzar.

Clicar dins de la imatge per enllaçar al llistat de recursos de "Promethean Planet"

Des de la mateixa pàgina web de "Promethean Planet" es pot descarregar el software i un paquet de recursos educatius per complementar les classes.

Clicant en aquesta imatge podeu veure el video promocional de la PDI.

Si voleu descarregar el  software en català només cal que cliqueu dins de la imatge de sota, omplir un petit formulari i començarà la descarrega...


Si voleu descarregar el paquet de recursos en català...:


Ah! Els arxius de l'SMART  NOTEBOOK es poden importar a la plataforma de treball de l'ACTIVINSPIRE.

Si voleu descarregar un munt de fitxes ja preparades per utilitzar a les classes, tant en PDI com en PDF o WORD per imprimir, heu de visitar la pàgina d'ACTILUDIS, un dels espais que no us podeu perdre.

També podeu visitar:

- Express Smart. Plataforma de treball d'Smart online.

dimecres, 4 de maig del 2011

NOU ENCAPÇALAMENT...

Avui, per celebrar que estem entre els escollits com a finalistes del V Premis Espiral Edublogs, estrenem encapçalament. Crec que li dona una mica més d'alegria al bloc i és una forma de personalitzar l'espai.

Com el robotet que ens acompanyarà a partir d'ara, a GALITIC intentarem pescar d'aquí i d'allà per a que us arribi el peixet el més fresquet possible. Cuinar-lo és cosa vostra. I condimentar-lo molt més.

Que vagi de gust.

Ah! La imatge està treta de la pàgina web de SOCWALL. En el seu moment ja vam explicar alguna coseta en aquest mateix bloc.