dimarts, 21 de maig del 2013

LA GRAVETAT

A la pàgina d' "Espai Internet" de TV3 hem trobat aquesta interessant i impressionant història de l'astronauta canadenc Chris Hadfield. D'astronautes n'hi ha hagut una pila, però de tan mediàtics com aquest ben pocs. Gràcies a les noves tecnologies, en Chris en ensenya com és la vida a l'Estació Espacial Internacional, sobretot com s'han d'adaptar a la dificultat afegida de tenir gravetat 0.

El seu vídeo més popular és una versió que ha fet d' "Space Oddity" de David Bowie. Segurament als nostres alumnes no els hi sonarà Bowie. Potser hauríem de treballar una mica més d'història de la música.



Però teniu vídeos sobre:

- Com es renta les dents...?
- Com es prepara un entrepà...?
- Com s'afaita...?
- Com es talla les ungles...?
- Com es talla el cabell...?
- Què fer si algú es mareja a l'espai...?
- Com s'explica el fenòmen del rellotge a la mà...?

I sobretot, un molt interessant sobre...

- Què passa si algú plora a l'espai?

Evidentment, tots aquests vídeos estan resultant una excel·lent campanya publicitària pel projecte espacial i la NASA.

Però, què és això de la gravetat? Mirem aquests vídeos...




Doncs no se sap si la cosa va anar més o menys així... Potser hi ha una part de llegenda. Però el que sí que és veritat és que Sir Isaac Newton va formular la "llei de la gravetat" cap a finals del segle XVII. 

I per què és tan important la gravetat? Doncs perquè a la Terra n'hi ha, però a l'espai no. Gravetat 0. Per aquest motiu els objectes cauen pel seu propi pes (o més aviat per la força de la gravetat) i a l'espai suren. 

En Beakman ens ho explicarà millor. Algú se'n recorda d' "El Món d'en Beakman"? De petit vaig aprendre molt amb aquesta sèrie...



Per saber-ne més:

- App d'Itunes sobre Isaac Newton. Cliqueu AQUÍ per descarregar (2,69 €).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada